Z gory przepraszam za pytanie, które w żaden sposób nie ociera się nawet o motoryzacje.
Moja małżonka dostała propozycję dobrej pracy w Gdyni. Na decyzję czy ją przyjąć mamy niecałe dwa tygodnie.
Wiem, że wielu Was mieszka w Gdyni/Trójmieście i chciałbym, żebyście w prostych żołnierskich słowach powiedzieli mi jak Wam się w Gdyni mieszka.
Z tego czy do tej pory udało mi się wyczytać na różnych forach to Gdynia wydaje się miastem samych pozytywów, miastem które meiszkańcy zawsze i chętnie chwalą.
W związku z tym, że przeprowadzalibyśmy się tam z prawie już dwuletnim Juniorem, zależałoby nam na znalezieniu kąta w spokojnej okolicy (trochę zieleni i bliskość morza byłyby bardzo wskazane, aczkolwiek niekonieczne). Żona pracowałaby około 500 metrów od dworca Gdynia Główna SKM, co z puntku widzenia logitycznego jest super sprawą. Czy w tamtych okolicach realne jest znalezienie fajnego mieszkania, z ciekawą infrastrukturą (przedszkola, sklepy) z łatwym dostępem do morza (spacerem)? Google Maps pokazuje mi, że "po drodze" mam dwa parki i Skwer Kościuszki.
Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki od znających Gdynię. Od kiedy pamiętam, albo i jeszcze dłużej, jeździłem nad morze minimum dwa-trzy razy w roku, ale niestety Gdynię zawsze omijaliśmy...
A może niech najpierw małżonka przyjmie propozycję i popracuje okres próbny żeby sprawdzić, czy jej ta praca odpowiada. Jak będzie odpowiadać to wtedy się przeprowadzicie.
Po co ewentualnie przeprowadzać całą rodzinę, skoro to wcale nie musi być praca na całe lata?
Dzięki Panowie. Maicroft bardziej chcę niż muszę. Dla kogoś kto lubi Bałtyk spacer nad morze jest bezcenny Agamek12 praca będzie ta sama, która ma teraz. Pracodawca również.
Milord, mieszkania w centrum nie są tanie, ale jak chcesz już koło morza to polecam dzielnicę Wzgórze Św. Maksymiliana. Ze Wzgórza będzie wszędzie blisko, niemal jak w centrum, ale znacznie ciszej, do morza kilkaset metrów, niezła infrastruktura. Komunikacja, jak w całym mieście wygodna, pod nosem i punktualna. W okolicy są bdb szkoły : podstawowa nr 18, dwa elitarne Licea ( III, VI ). Sklepów też jest pod dostatkiem - 10 minut na piechotę wielkie Centrum Riviera, albo pełno małych sklepików osiedlowych.
Milord, jak cenisz bliskość morza, weż pod uwagę dzielnicę Babie Doły-nie ma takiego osiedla,które byłoby tak blisko morza w Gdyni - jest las(dużo lasu) szkoła,przedszkole,sklepy dojazd do centrum komunikacją miejską bezproblemowy,ceny mieszkań dużo niższe niż w centrum
Milord, "miastem samych pozytywów, miastem które meiszkańcy zawsze i chętnie chwalą. " - pochodzę z Gdyni i wiele lat mieszkałem w Gdyni.
Nie żeby chwalić tępo, ale naprawdę pozytywne miasto, podpisuje się pod tym cytatem. Dobrze zarządzane, prężne - zobacz ile rządzi jeden Prezydent - Szczurek. W porządku zarząd, komunikacja dobra, drogi dobre (jak na polskie warunki). No i nad morze blisko na spacerek :wink:
Jeśli chodzi o spokój to Wzgórze Maksymiliana jak pisze Mirek, dalej coś ewentualnie w stronę Redłowa/Orłowa (po stronie morskiej) - tu żona by SKMką w mig też dojechała do pracy 1/2 przystanki. Mieszkaniowo Orłowo najlepsze według mnie właśnie jeśli chodzi o spokój i aspekt natury/zieleni/morza i dobrze skomunikowane (skmką czy trolejbusem z centrum). Nie wiem jak cenowo. Zabójcza będzie na pewno Kamienna Góra i Śródmieście - to odpada, nie ma co brać pod uwagę. :wink:
Dziękuje Wam bardzo Panowie!
Przepraszam, że nie odpisuje na bieżąco, ale rozłożyła mnie grypa.
Na początek na pewno będziemy chcieli coś wynająć a kupić dopiero jak ja znajdę pracę.
Przejrzałem wszystkie podrzucone przez Was pomysły i w każdej z tych dzielnic można kupić coś rozsądnego finansowo w fajnych pieniądzach.
Jeszcze raz dzięki i jakbyście mieli jeszcze jakieś rady to będę wdzięczny
Komentarz